Libra » Specials » De rode duivels op het wk 2014
Schrijven is blijven

De Rode Duivels' kwalificatie en kwaliteiten

Hoe is de Belgische nationale voetbalploeg er eindelijk in geslaagd om zich voor het eerst in 12 jaar nog eens te plaatsen voor een groot tornooi zoals het wereldkampioenschap te Brazilië? Ze zijn de op twee na jongste ploeg op het WK en heel wat van de spelers bij de Rode Duivels spelen bij Europese topclubs en hebben al een paar mooie prijzen in hun kast staan. Maar waar komt al dit succes plots vandaan en kunnen ze die Belgische mentaliteit van bescheidenheid echt van zich af gooien?

Geschiedenis

Buiten de geslaagde campagne in 1986 op het wereldkampioenschap in Mexico; waar men na overwinningen tegen de Sovjet-Unie en Spanje de halve finale bereikte en toen verloor tegen de uiteindelijke wereldkampioen van dat jaar, Argentinië, om dan in de troostfinale te verliezen van Frankrijk om vierdes te worden; kan men niet zeggen dat België een grote nationale voetbalgeschiedenis heeft of door de wereld als grootheid in het ballenspel wordt beschouwd. Gouden generaties wisselden elkaar af, bondscoaches kwamen en vertrokken voor het grote clubgeld zonder ook maar een echte impact te hebben op het niveau van de nationale ploeg. De supporters haakten af en van de samenhorigheid van het land die de generatie uit 1986 nog had veroorzaakt, was geen sprake meer. Integendeel, de steeds aanwezige communautaire spanningen van het land kregen soms ook hun weerslag in de opstellingen van de ploeg.

De geschiedenis van het Belgische voetbal is vooral rijk gevuld met successen van clubs zoals KV Mechelen en Anderlecht, maar niet met prestaties van wereldspelers die ook bij hun nationale ploeg het verschil zouden kunnen maken. Buiten enkele internationale beroemdheden zoals Jean Marie Pfaff, Eric Gerets en nu ook Marc Wilmots, is het toch steeds even nadenken wanneer men vraagt spelers op te noemen uit de nationale voetbalgeschiedenis en hun te plaatsen in de tijd met hun al dan niet succesvolle passages bij de Rode Duivels. Bescheidenheid is troef in België, hoe goed je ook bent geweest.

De beloftevolle generatie

De 11 miljoen bewoners van België hebben dan ook even de tijd nodig gehad om te beseffen dat sinds enkele jaren de nationale voetbalploeg een stijging heeft gekend in waarde van honderden miljoenen euro's en er wel degelijk een gouden generatie klaar staat om de wereld te verbazen

De kenners uit de voetbalwereld hadden echter reeds in 2008, tijdens de Olympische Spelen in Peking, opgemerkt dat de belofteploeg van België, met een voor hun land atypische manier van gedrag, de halve finales hadden bereikt. Geen stugge verdediging meer en één of twee spitsen die afwachten op de juiste bal, maar spelers die het precies allemaal niet zoveel kon schelen, vrijuit durfden spelen tegen het gevraagde spel van hun coach en wel eens te laat kwamen op training.

Ze slaagden er echter niet in zich te kwalificeren voor het WK van 2010, noch voor het EK van 2012, toen ze verstrikt raakten in belachelijk en naïef spelen tegen teams die zwakker waren dan hun tijdens de kwalificatierondes. Het meest beruchte voorbeeld was het 4-4 gelijkspel tegen Oostenrijk dat tweemaal was achtergekomen en na een uitsluiting slechts met 10 man speelde.
In 2011, na zijn wissel tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Turkije, stapte de nu 40 miljoen waard zijnde middenvelder van Chelsea, Eden Hazard, doodleuk het stadion uit om een hamburger te gaan eten; terwijl zijn teamgenoten een 1-1 gelijkspel verdedigden. De Belgische pers sprak van een verwende, overbetaalde generatie die alleen maar talenten verkwanselden in plaats van te gebruiken.

De ommekeer

Maar iedereen wordt een beetje ouder en volwassener. Men begint een gezin te stichten, krijgt een fantastische begeleiding en maakt hun droom waar door te spelen bij Engelse en Spaanse topclubs. De spelers van de nationale ploeg zijn klaar om niet alleen individueel prijzen te pakken met hun club, maar ook om collectief te laten zien wat ze in hun mars hebben. Ze willen hun nakomelingen kunnen vertellen dat ze gespeeld hebben op de grootste podia van de voetbalwereld.

De grote doorbraak is er ook gekomen doordat ze nu de coach hebben waar ze altijd al hebben van gedroomd, Marc Wilmots. Voordat hij overnam na Dick Advocaat (Russische geld) en George Leekens (aanbod Club Brugge ) in 2012, zorgde hij ervoor dat hij, na overleg, de steun had van de oudere spelers bij de nationale ploeg. Die zomer speelden ze een vriendschappelijke wedstrijd tegen de noorderburen van Nederland en wonnen die met 4-2 na een fantastisch spelvertoon van al hun talenten. Het juk van de eeuwige belofte werd afgegooid en sindsdien kijkt men alleen nog maar naar de toekomst.

De kwalificatie

Einde oktober 2013, kwalificeerden de Belgen zich voor het WK 2014, zonder een wedstrijd te verliezen. Het team bereikte een ongeziene vijfde plaats op de FIFA-wereldranglijst en steeg 59 plaatsen op drie jaar tijd. Het aantal supporters blijft maar stijgen en de verwachtingen zijn minstens kwartfinale. Alles daar onder zou een teleurstelling zijn en dat voor een jonge ploeg als deze.
België werd groepswinnaar van zijn poule met 26 punten, vóór respectievelijk Kroatië (17), Servië (14), Schotland (11), Wales (10) en Macedonië (7).

Uitslagen

  1. Wales - België 0-2
  2. België - Kroatië 1-1
  3. Servië - België 0-3
  4. België - Schotland 2-0
  5. Macedonië - België 0-2
  6. België - Macedonië 1-0
  7. België - Servië 2-1
  8. Schotland - België 0-2
  9. Kroatië - België 1-2
  10. België - Wales 1-1

WK 2014

De Belgische nationale voetbalploeg neemt het in poule H van het wereldkampioenschap op tegen Algerije, Rusland en Zuid-Korea. Ze kwalificeerden zich voor de 1/8 finales door te winnen met 2-1 van Algerije en 1-0 van Rusland. Op donderdag 26 juni spelen ze hun laatste poule-wedstrijd tegen Zuid-Korea, een wedstrijd die nog bepalend is om te zien wie groepswinnaar zal worden. De Rode Duivels moeten nog volop aan de bak wanneer ze Duitsland willen vermijden in de volgende ronde. Algerije won namelijk zijn tweede wedstrijd tegen Zuid-Korea en kan dus ook nog groepswinnaar worden.

Het spel van de Rode Duivels was echter niet zo flitsend als dat wat veel waarnemers hadden voorspeld. Ze hebben zich geplaatst voor de tweede ronde, maar heel wat dingen zullen beter moeten om een kans te maken op die, door de supporters dan wel, beoogde kwartfinale.

Zo is er soms toch een gebrek aan cohesie te zien binnen de ploeg en staat Romelu Lukaku vaak geïsoleerd als spits. Ondanks zijn vorm die hij tentoonspreidde bij Everton, heeft hij op dit WK slechts twee goede balcontacten laten zien en zijn wissels in beide wedstrijden maakten hem zeer gefrustreerd tegenover de coach. Het moet hem nog meer pijn doen dat zijn vervanger, de nog maar 19-jarige Origi, er wel in slaagt om acties op te zetten en zelfs als jongste speler na Messi, de winnende goal scoort tegen Rusland en dusdanig de kwalificatie voor de tweede ronde verwezenlijkt.

Tijd om de nieuwe helden van België hun kwaliteiten ten volle tentoon te spreiden.
Schrijf mee!